Close Sidebar

FAQ

Veelgestelde vragen

Wat is Zusto?

Zusto is een nieuwe, unieke en volwaardige suikervervanger die suiker op een 1/1-basis kan vervangen. Bij het gebruik van Zusto blijft het voedingsproduct hetzelfde mondgevoel, dezelfde aroma’s en dezelfde crunch behouden. Bovendien levert het een smaakervaring op die vergelijkbaar is met die van suiker.

Zusto is een nieuw, uniek samenspel van een aantal ingrediënten die geproduceerd worden op basis van natuurlijke grondstoffen, waaronder polydextrose, plantaardige vezels van mais en oplosbare vezels uit cichorei, aangevuld met zoetstoffen zoals isomalt, erythritol, sucralose of steviolglycosiden.

Zusto telt minder dan 100 kcal per 100g. Dat is viermaal minder dan suiker. Zusto heeft bovendien een lage glycemische index (GI) (minder dan 35; tafelsuiker/sucrose heeft een GI van 70, glucose/dextrose/druivensuiker een GI van 100) en bevat geen verteerbare koolhydraten. De glycemische index geeft aan hoe snel koolhydraten vanuit het darmstelsel in glucose worden omgezet en in het bloed worden opgenomen.

Zusto kan worden ingepast in het voedingsschema van iedereen die producten met toegevoegde suikers wil vermijden, meer bepaald ook in dat van diabetici en mensen die met overgewicht kampen.

Vanwaar de naam Zusto?

We zijn bezig met smaak, met de smaakervaring. Met de ‘gustus’ (Latijn) of ‘gusto’ (Esperanto). Met het Engelse ‘gusto’ ook, wat zoveel betekent als ‘individuele, verfijnde smaak’. We zijn bovendien al jaren begaan met de ‘zoete’ smaak.

De ‘z’ van ‘zoet’ en het woord ‘gusto’ versmolten tot ‘zusto’. Om de herkenbaarheid en de herinneringswaarde te verhogen, kreeg de ‘u’ een accentteken mee: Zusto. Kort en krachtig. 5 letters, 2 lettergrepen. Makkelijk te onthouden. Commercieel sterk. Een naam met een geschiedenis én met een toekomst.

Wat is het verschil met andere suikervervangers?

Het belangrijkste verschil is dat Zusto de smaak en de volledige structuur van het bereide product behoudt, net alsof je het met suiker hebt bereid. Bovendien heeft het een veel lager calorisch gehalte.

Waarom niet werken met stevia?

Om de eenvoudige reden dat het gebruik van steviolglycosiden (stevia is de naam van de plant) in suikervervangers in Europa niet in alle toepassingen is toegelaten.
Voor bepaalde industriële toepassingen is er wel een Zusto-variant met steviolglycosiden beschikbaar.

Wat is de samenstelling van Zusto?

Zusto is een nieuw, uniek samenspel van een aantal ingrediënten die geproduceerd worden op basis van natuurlijke grondstoffen, waaronder polydextrose, plantaardige vezels van mais en oplosbare vezels uit cichorei, aangevuld met zoetstoffen zoals isomalt, erythritol, sucralose of steviolglycosiden.

Wat zijn mogelijke toepassingen van en met Zusto?

In bijna alle gevallen waarin je in een bereiding suiker gebruikt, kan je ook Zusto gebruiken.

Kan ik mijn bestaande recepten blijven gebruiken?

Dat kan zonder meer. Zusto vervangt suiker in een verhouding van 1 op 1 zodat je niets aan je recepten moet veranderen. Vermeldt je recept 100 gram suiker, dan vervang je die gewoon door 100 gram Zusto. Zo eenvoudig is het!

Ik wil graag meringue maken. Kan ik daarvoor ook Zusto gebruiken?

Ja, dat kan. Vervang gewoon de suiker uit het originele recept door een even grote hoeveelheid Zusto of zelfs iets minder. Wil je graag een klassieke witte meringue? Kies dan voor Zusto Fine Bakery White. Het resultaat zal even lekker, krokant en mooi licht van kleur zijn als wanneer je suiker gebruikt. Voor een optimaal resultaat raden we wel aan om de meringue op een iets lagere temperatuur te bakken en langer te laten uitdrogen.

Kan ik met Zusto een krokant laagje aanbrengen op mijn crème brûlée?

Dat kan perfect. Bereid je crème brûlée volgens het klassieke recept, strooi een fijn laagje Zusto over elk schaaltje en karamelliseer met behulp van een gasbrander of plaats de schaaltjes even onder een hete grill.

Slagroom en Zusto, is dat wel een goed idee?

Dat is een uitstekend idee. Als je Zusto in plaats van suiker gebruikt, zal je slagroom zelfs voller, steviger en stabieler zijn.

Maskeert Zusto de smaak van het fruit niet in zelfgemaakte jam en gelei?

Wel integendeel, Zusto doet zowel de smaak als de geur van de vruchten nog beter tot hun recht komen.

Ik wilde een cake bakken en heb de Zusto onder de boter gemengd, maar dat klontert. Hoe kan ik dat vermijden?

Als je Zusto geleidelijk onder de boter roert kan het wel zonder klonteren. Neem je liever geen risico’s, dan kan je de juiste hoeveelheid Zusto beter eerst met een ander ingrediënt mengen, bijvoorbeeld met de bloem. Daarna kan je er probleemloos de boter onder roeren.
Je kunt ook altijd je Zusto eerst met de eieren mengen. Zusto is dan al goed opgelost.

Wat is de invloed van Zusto op de gezondheid?

Zusto is een bron van gezonde vezels. Het heeft een laag glycemisch en calorisch gehalte en laat zich gemakkelijk inpassen in het voedingspatroon van al wie toegevoegde suikers wil vermijden of verminderen.

Ik heb diabetes. Is Zusto geschikt voor mij?

Zusto kan worden ingepast in het voedingsschema van mensen die producten met toegevoegde suikers willen vermijden, hetzij omdat ze diabetes hebben, hetzij omdat ze kampen met overgewicht.

Ik heb wat overgewicht en wil daar graag iets aan doen. Moet ik dan alle zoetigheden mijden?

Nee, dat hoeft niet, maar minder suiker eten is alvast een goed begin. Alle wetenschappers zijn het erover eens: we eten te veel suiker, met een dramatische stijging van welvaartsziekten zoals obesitas, diabetes en hart- en vaataandoeningen tot gevolg. Zusto is ideaal als je producten met toegevoegde suikers wilt vermijden.

Kan ik allergisch zijn voor Zusto?

Zusto bevat geen ingrediënten die een intolerantie of allergische reactie kunnen opwekken. Dit staat in bijlage 2 van regulatie 1169/2011.

Ik eet vegetarisch/veganistisch. Kan ik Zusto gebruiken?

Zusto bevat geen dierlijke producten, dus vegetariërs en veganisten kunnen het zonder problemen gebruiken.

Is Zusto kosher?

Zusto kan kosher worden geproduceerd op aanvraag.

Is Zusto halal?

Zusto kan halal worden geproduceerd op aanvraag.

Bevat Zusto gluten?

Nee, Zusto is volkomen glutenvrij en dus ook geschikt voor mensen die een glutenvrij dieet volgen.

Hoe wordt Zusto’s kwaliteit gewaarborgd?

Zusto is geschikt voor menselijke consumptie en is vrij van genetische modificatie (GMO’s). Het is GRAS en FDA toegestaan in de Verenigde Staten. Zusto is geclassificeerd als “Food Ingredients”/ “Food Additives” in de EU. Zusto is vrij van schadelijke en giftige bestanddelen. De productie en opslag voldoen aan HACCP en ISO 9001:2000.

Mogen mijn kinderen ook Zusto gebruiken?

Zusto is geschikt voor iedereen, ook voor kinderen. Let er wel op dat ze voldoende calorieën binnenkrijgen en dat je ze hoofdzakelijk een gezonde en gevarieerde voeding voorschotelt.

Ik lees dat Zusto voedingsvezels bevat, maar om welke vezels gaat het dan precies?

Vezels, ondermeer uit mais en cichorei vormen het hoofdbestanddeel van Zusto. Ze zorgen voor zoetkracht en structuur, en vormen een voedingsbron voor goede bacteriën.

Hoe is DelRey in contact gekomen met Zusto?

Bernard Proot van patisserie DelRey in Antwerpen kreeg geregeld de vraag van klanten of hij geen producten zonder toegevoegde suiker had. Aangezien het hier om een nichemarkt ging waar nog geen bevredigende oplossing voor bestond – bestaande producten met suikervervangers hadden te veel nadelen, vooral op het vlak van smaak en structuur – zocht Bernard Proot andere mogelijkheden. De claims van Zusto spraken hem aan, en hij begon uitgebreid te testen. De resultaten overtuigden hem helemaal.

Waarom reageert een meester-patissier zo positief op het product?

Omdat bestaande recepten niet hoeven aangepast te worden: Zusto vervangt gewone suiker op een 1/1-basis. Verder ook omdat hij daarmee tegemoetkomt aan de wens van een deel van zijn klanten die hun suikerverbruik willen verlagen: producten brengen die geen of veel minder toegevoegde suiker bevatten en toch dezelfde smaak en structuur bezitten.

Kunnen hobbykoks ook Zusto gebruiken?

Zodra er een versie voor de consument klaar is, wordt die aangeboden. Iedereen kan met Zusto werken, dus ook hobbykoks. Altijd in de veronderstelling dat ze het product, net zoals alle andere producten, correct gebruiken en bewaren.

Wat is de timing voor de commercialisering?

Eind oktober 2014 werd het product in de samenstelling voor patissiers voorgesteld tijdens een persmoment bij DelRey. Rond de Dag van de Diabetici maakt ook een gerenommeerde chef als eerste bekend dat hij Zusto in zijn bereidingen gebruikt. In de komende weken en maanden zal het product steeds zichtbaarder in de markt verschijnen.

Wat zijn de verdere plannen met Zusto?

Het is de bedoeling om Zusto uiteindelijk wereldwijd op de markt te brengen.

“Alle ingrediënten van Zusto zijn toegelaten in Europa en de Verenigde Staten. Er is dus geen enkele belemmering om Zusto te commercialiseren.”

Prof. André Huyghebaert

“Zusto is een schitterend alternatief voor al wie van de prachtige producten en creaties van Bernard Proot wil genieten, maar dat niet meer mag of wil omdat hij toegevoegde suikers wil vermijden.”

Prof. Raoul Rottiers

“Obesitas is een welvaartsziekte waar jong en oud steeds meer aan gaan lijden.”

Dr.med. Thierry Hanh